Biszkopt:
Składniki:
·
5 dużych
jajek ( L )
·
¾ szklanki cukru
·
¾ szklanki mąki pszennej
·
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
·
Szczypta soli
Wykonanie:
1.
Oddziel białka od żółtek.
2.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na
sztywna pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier.
3.
Ok. łyżkę cukru dodaj bo żółtek i również ubij
na puszysta masę.
4.
Do Białek dodaj ubite żółtka i przesiane mąki.
5.
Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką lub
ubijaczką
6.
Nastaw piekarnik na 170-180*C. Przelej masę do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto wstaw do nagrzanego
piekarnika i piecz ok. 35min.
Masa:
Składniki:
·
250g serka mascarpone
·
600ml śmietany kremówki 30%
·
Duża łyżka cukru pudru
·
Cukier waniliowy
·
Truskawki 300g
·
Paczka płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Migdały
uprażyć.
2. Truskawki
pokroić w plasterki.
3. Śmietanę
ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej
misce ubić serek mascarpone z cukrem waniliowym.
4. Dwie
masy połączyć miksując na niskich obrotach.
Poncz do nasączenia:
·
Mocna herbata
Biszkopt przekroić na 3 równe
placki. Każdy placek po kolei nasączyć
ponczem i wyłożyć na niego krem układając na wierzchu truskawki. Obłożyć
boki tortu kremem i obsypać migdałami.
Tort przechowywać w chłodnym
miejscu. SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz