poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tort smietankowy z truskawkami i migdałami




Biszkopt: 

Składniki:
·          5 dużych jajek ( L )
·         ¾ szklanki cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
·         Szczypta soli

Wykonanie:
1.       Oddziel białka od żółtek.
2.       Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywna pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier.
3.       Ok. łyżkę cukru dodaj bo żółtek i również ubij na puszysta masę.
4.       Do Białek dodaj ubite żółtka i przesiane mąki.
5.       Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką lub ubijaczką
6.       Nastaw piekarnik na 170-180*C. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35min.

Masa:

Składniki:
·         250g serka mascarpone
·         600ml śmietany kremówki 30%
·         Duża łyżka cukru pudru
·         Cukier waniliowy
·         Truskawki 300g
·         Paczka płatków migdałowych 

Wykonanie:
1.       Migdały uprażyć.
2.       Truskawki pokroić w plasterki.
3.       Śmietanę ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce ubić serek mascarpone z cukrem waniliowym.
4.       Dwie masy połączyć miksując na niskich obrotach. 

Poncz do nasączenia:
·         Mocna herbata  

Biszkopt przekroić na 3 równe placki. Każdy placek po kolei nasączyć  ponczem i wyłożyć na niego krem układając na wierzchu truskawki. Obłożyć boki tortu kremem i obsypać migdałami. 

Tort przechowywać w chłodnym miejscu. SMACZNEGO !! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz