Ciasto
czekoladowe z masa karmelowa i prażonym słonecznikiem\
Składniki:
Biszkopt:
·
5 jajek
·
¾
szklanki mąki
·
¼ szklanki skrobi
·
¾ szklanki cukru
·
2 łyżeczki kakao
·
Szczypta soli
Masa:
·
Puszka kajmaku
·
Kostka masła w temp. pokojowej
·
300g słonecznika
·
½ kostki margaryny
·
Łyżka cukru pudru
Polewa:
·
2 czekolady mleczne
·
½ kostki masła
Dodatkowo:
·
Herbatniki
·
wódka
Wykonanie:
1.
Piekarnik nastaw na 170 stopni. Białka ubij z sola na sztywna pianę, pod
koniec dodaj cukier i ubij na sztywno. Do piany dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną i przełóż na duża blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Piecz ok. 25min.
2.
Do rondla przełóż margarynę. Rozpuść ją po czym
dodaj cukier puder i wsyp słonecznik. Upraż go na złoto i zostaw do
ostygnięcia.
3.
Masło z kajmakiem ubij na jednolita masę. Dodaj
do niej uprażony słonecznik. Masę przełóż na wystudzony biszkopt.
4.
Na masie wyłóż herbatniki, każdy namocz lekko w
alkoholu.
5.
Czekolady z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i
polej ciasto. Odstaw do lodówki aby stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz