piątek, 13 czerwca 2014

Ciasto - Bounty

 
Ciasto czekoladowo kokosowe – BOUNTY
 
Zacznę od tego, że jestem w szoku jak proste do wykonania jest to ciasto. W zaledwie kilka chwil powstaje takie cudo. Malo skomplikowany przepis, a do tego smak jest identyczny jak smak batonika. Minusem, a za razem plusem tego ciasta jest to, ze najlepiej smakuje gdy jest chłodzone przez noc w lodówce. U mnie znacznie mniejsza cześć została do następnego dnia, ponieważ wszyscy się na ciacho rzucili i w momencie pół zniknęło ;)
 
 Przepis:

Składniki na ciasto:

  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:  

Masło miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając miksowanie dodajemy stopniowo po jednym jajku ( aby uniknąć zważenia się masy). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao po czym przesiać. Do masy maślanej dodać wymieszane i przesiane suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie zmiksować. Na dno brytfanny ( ja miałam 25x 35 ) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto wylać do brytfanny i piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez ok. 25min. Gotowe ciasto ostudzić.



Składniki na masę:

  • 500ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 250g wiórek kokosowych
  • Cukier waniliowy

Wykonanie:

Na małym ogniu zagrzać zagotować mleko, w którym rozpuszczamy masło. Do dotującego się mleka z masłem dodać kaszę mannę oraz cukier. Gotować 2-3 min po czym dodać wiórki kokosowe. Jeszcze gorąca masę wylać na wcześniej upieczone ciasto. Ostawić do ostudzenia.


Składniki na polewę:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany słodkiej 30%

Wykonanie: 
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewę wylać na ciasto. Odstawić do wystudzenia po czym stawić do lodówki.




3 komentarze: