poniedziałek, 17 marca 2014

Mini Pączki - Pączusie


Witajcie kochani !
Postanowiłam, w końcu wstawić przepis na mini pączusie, które robiłam na KINO KOBIET  w Dąbrowie Górniczej dnia 27.02.2014r.
Jak zawsze wstawiam przepis z lekkim opóźnieniem, ale to dlatego że wymaga to większego wkładu czasu, a z czasem u mnie dość kiepsko ;)

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Najwięcej czasu zajmuje wyrośnięcie ciasta, ale potem idzie już z górki.
Pączusie są na prawdę pysznie i czuć, że są domowe ;)
 Ogólnie z przepisu wychodzi ok 70 sztuk takich pączków. 

Na zdjęciach, które dodałam jest 5 krotnie razy większa porcja, ale to dlatego, że musiałam zrobić aż 350 pączusiów. Dlatego nie dziwcie się, ze Wam ciasto wyrosło mniejsze :D 


Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru (5 łyżek)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g oleju (6 łyżek)
  • 500 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
1. Drożdże wraz z połową cukru rozpuścić dokładnie w mleku. 
2. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. 
3. Do miski wlać drożdże, utarte żółtka i dodać pozostałe składniki, dokładnie ręcznie wyrobić ciasto(ok. 10 minut). 
4.Wyrobione ciasto podsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia ( ok. 1 h) w ciepłym miejscu. 
5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je delikatnie na grubość ok 1,5 - 2 cm i wyciąć kółka o średnicy ok. 2-3 cm jedno przy drugim (tak  aby zostało jak najmniej „ skrawków”). Skrawki wyrobić  ponownie, wywałkować i wyciąć z nich pączusie.  Blat posypać mąką i ułożyć na nim wycięte kółka. 
6. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 20min, po czym smażyć w garnku na głębokim oleju na złoty kolor z obydwu stron. 

7. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystygnięcia po czym posypać cukrem pudrem lub połać lukrem. Mini pączusie można również nadziać ulubionym dżemem. Do tego potrzebna nam będzie szpryca z odpowiednią końcówką. Pączusie nadziewamy jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO !! ;)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz