sobota, 26 kwietnia 2014
Karmelki orzechowe
Karmelki orzechowe do idealna słodka przekąska na przyjęciu. W sam raz na jeden kęs.
SKŁADNIKI :
Na ciasto :
* 150g masła
*1 jajko
* 65g brązowego cukru
*200g maki
Na masę:
*50g masła
*40g brązowego cukru
*szczypta soli
*340g słodzonego mleka skondensowanego
* 100g drobno posiekanych orzechów laskowych/ migdałów
WYKONANIE :
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 *C
2. CIASTO: miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Zagniatać aż masa będzie gładka. Ciasto wyłożyc na blachę wysmarowana masłem ( 30x20cm). Zrobić kilka nakłuć widelcem. Piec 20-25min.
3. MASA: Masło, cukier, sól i mleko wymieszać. Gotować na małym ogniu 5-8 min ciągle mieszając. Na koniec dodać posiekane orzechy/ migdały. Ciasto posmarować równomiernie masa karmelową i piec 20 min w temperaturze 180*C.
4. Formę z ciastem po upieczeniu wstawić do lodówki.
5. Ciasto pokroić na kwadraciki o wymiarach 2x2 cm i włożyć do papilotek.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz