Karmelowiec !
Ciasto, które lubi chyba każdy
Biszkopt, masa budyniowa, krakersy, kajmak, ciasteczka be be i bita śmietana posypana gorzka czekoladą !
Smak, przez który nasze kubki smakowe eksplodują !
Opisała bym to ciasto jako ciasto idealne
Nie jest pracochłonne, jednak trzeba czekać dobre parę godzin aby stężało w lodówce
Biszkopt, masa budyniowa, krakersy, kajmak, ciasteczka be be i bita śmietana posypana gorzka czekoladą !
Smak, przez który nasze kubki smakowe eksplodują !
Opisała bym to ciasto jako ciasto idealne
Nie jest pracochłonne, jednak trzeba czekać dobre parę godzin aby stężało w lodówce
PRZEPIS ! ( blacha 25x35cm )
Składniki :
Na biszkopt:
· 3 jajka
· ¾ szklanki mąki
· Pół szklanki cukru
· 3 łyżki oleju
· ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
· 2 ½ szklanki mleka
· ¾ szklanki mąki
· 3 żółtka
· Pół szklanki cukru
· Cukier waniliowy / cukier z prawdziwa wanilią
· 110g masła w temperaturze pokojowej
· Dodatkowo 1 ½ szklanki mleka
Dodatkowo:
· Puszka kajmaku
· Słone krakersy
· Ok. 8 paczuszek ciasteczek Be Be
· 400ml śmietany kremówki 30%
· Łyżka cukru pudru
· Gorzka czekolada
Wykonanie :
Biszkopt:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 15 min w temperaturze 180*C.
Krem:
Krem:
1. Do 2 ½ szklanki mleka dodać mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz cukier po czym dokładnie wymieszać.
2. 1 ½ szklanki mleka zagotować w większym garnku. Do gotującego się mleka dodać wcześniej przygotowaną masę. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje.
3. Masę budyniową przykryć folią spożywcza i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Gdy masa będzie już zimna połączyć ją za pomocą miksera z masłem.
Przekładanie ciasta:
1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt pozostawiamy w blasze, w której go upiekliśmy.
2. Na biszkopt wykładamy krem.
3. Na krem układamy słone krakersy
4. Krakersy smarujemy kajmakiem
5. Na kajmak wykładamy ciasteczka Be Be
6. Na ciasteczka wykładamy bita śmietanę i posypujemy całość starta czekoladą.
W uproszczeniu:
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc, aby dobrze stężało, a ciastka i krakersy zmiękły.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz