Ciasteczka Korzenne
Składniki:
·
Jajko „L”
·
100g cukru
·
200g masła
·
50ml płynnego miodu
·
500g mąki
·
Łyżeczka proszku do pieczenia
·
4 łyżki przyprawy korzennej
·
2-5 kropli aromatu pomarańczowego
·
Łyżka sody oczyszczonej
·
Łyżeczka kakao
Wykonanie:
1.
Jajko z cukrem i aromatem utrzeć na puszysta
masę. Dodawać stopniowo masło oraz miód.
2.
Make wymieszać z proszkiem do pieczenia,
przyprawami korzennymi, soda i kakałem. Mieszankę stopniowo dodawać do masy
jajeczno maślanej.
3.
Zagnieść kulę i owinąć ją folia spożywczą, po
czym odłożyć na minimum 1h do lodówki.
4.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm pomiędzy dwoma
kawałkami folii spożywczej. Wyciąć
ulubione kształty po czym przenieść je na blachę wyłożona papierem do pieczenia
w odstępach ok. 1-1,5cm.
5.
Ciasteczka pieczemy 10-15min w temperaturze 180
stopni Celsjusza.
6.
Gotowe ciastka udekoruj lukrem lub pozostaw bez
dekoracji.
Jeśli chcesz powiesić ciastka na choince przed upieczeniem
wykrój oczka słomką do napojów.
Jeśli zaś chcesz aby Twoje ciastka miały lekki połysk, ok. 2
min przed wyciągnięciem ich z pieca posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz