Mam dla was przepis na Cake Pops o smaku kakaowym. Są to ciastka na patyku, które miałam przyjemność przygotować na KINO KOBIET w Dąbrowie Górniczej dn. 20.11.2014r. Cake Pops cieszyły się dużym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Wiele Pań były zaskoczone formą podania ciastek, ponieważ pierwszy raz spotkały się z Cake Pops. Zaskoczone były również tym, jak prosto i szybko można wykonać.
A o to przepis na te pyszności :)
Cake pops- kakaowe
Składniki:
·
300g suchego biszkopta – ja użyłam kakaowego
·
Ok. 90g dżemu wiśniowego
·
Ok. 130g masła w temperaturze pokojowej
·
4 duże łyżki kakao
·
Aromat rumowy lub 2 łyżki rumu
·
200g czekolady białej lub mlecznej
·
Łyżka oleju
·
Patyczki
·
Posypki do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt zmielić lub drobno pokruszyć, dodać dżem, masło, kakao oraz
aromat lub rum. Wszystko razem wymieszać. Radzę, aby masło dodawać po trochu
podczas mieszania ponieważ wtedy mamy większa kontrole nad konsystencja ciasta.
Ciasto ma być lepkie i zwarte, nie powinno się kruszyć. Wymierzane ciasto
wstawić na 10 min do lodówki. Po tym czasie uformować kulki dowolnej wielkości
i układać je na papierze do pieczenia
i wstawić do schłodzenia na 15 minut do zamrażarki.
Czekoladę rozpuścić wraz z łyżką
oleju w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z lodówki, końcówki patyczków zanurzać w
czekoladzie i wbijać je do połowy kulki. Układać je patyczkami do góry i
wstawić do lodówki do ponownego schłodzenia. Jeśli czekolada wystygła, ponownie
ja rozpuścić. Wyjąć cake pops-y z lodówki, zanurzać w rozpuszczonej
czekoladzie. Od razu dekorować póki czekolada nie wystygnie. Cake popsy układać
patyczkiem do góry w papilotki lub wbijać je patyczkiem w dołu np. w styropian.
Pyszne! Robiłam dziś dla dzieciaków, mam nadzieję, że im również będą smakowały ;)
OdpowiedzUsuń