środa, 4 grudnia 2013

Sniezynka makowa



Składniki:
  • 200g maku
  • Mleko
  • 100g cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki bakalii
  • 100g masła
  • Jajko
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie:
  1. Mak przełożyć do garnka i zalać mlekiem ( tyle aby zakryć cały mak)
  2. Zagotować mak z mlekiem i odstawić na bok na cała no
  3. Odcedzić mak i zmielić go z cukrem. W proporcji 2 łyżki maku + 1 łyżka cukru.
  4. Całość zmielić dwukrotnie.
  5. Do maku z cukrem dodać bakalie, miód i rozpuszczone masło.
  6. Z ciasta francuskiego wycinamy 2 koła takiej samej wielkości.
  7. Na  pierwszym kole  wykładamy mak i przykrywamy drugim.  Sklejamy boki.
  8. Ciasto nacinamy w 12 trójkątów  nie przecinając środka koła.
  9. Bierzemy po 2 trójkąty i zawijamy je w przeciwnych kierunkach. Powstaje śnieżynka
  10. Ciasto przekładamy z razem z papierem na blachę. Ja użyłam Żaroodpornej bryftanny do tarty Firmy TERMISIL. Pieczemy 15-18 min w 210*C.
  11. Ok. 3 min przed końcem pieczenia smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem.
RADA: Możesz również użyć gotowego maku z puszki. Wtedy twój czas przygotowanie śnieżynki  skróci się do 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz