Składniki:
- 200g maku
- Mleko
- 100g cukru
- 2-3 łyżki miodu
- 1,5 szklanki bakalii
- 100g masła
- Jajko
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- Mak przełożyć do garnka i zalać mlekiem ( tyle aby zakryć cały mak)
- Zagotować mak z mlekiem i odstawić na bok na cała no
- Odcedzić mak i zmielić go z cukrem. W proporcji 2 łyżki maku + 1 łyżka cukru.
- Całość zmielić dwukrotnie.
- Do maku z cukrem dodać bakalie, miód i rozpuszczone masło.
- Z ciasta francuskiego wycinamy 2 koła takiej samej wielkości.
- Na pierwszym kole wykładamy mak i przykrywamy drugim. Sklejamy boki.
- Ciasto nacinamy w 12 trójkątów nie przecinając środka koła.
- Bierzemy po 2 trójkąty i zawijamy je w przeciwnych kierunkach. Powstaje śnieżynka
- Ciasto przekładamy z razem z papierem na blachę. Ja użyłam Żaroodpornej bryftanny do tarty Firmy TERMISIL. Pieczemy 15-18 min w 210*C.
- Ok. 3 min przed końcem pieczenia smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz