poniedziałek, 2 grudnia 2013

Miodownik tracycyjny z dwona kremami





Składniki:
  • 2 szklanki maki krupczatki
• 1,5 + 0,5 szklanki maki tortowej
• 1 łyżeczka sody
• 2 łyżki mleka
• 4 żółtka
• 6-7 łyżek cukru
• 3 łyżki miodu
• 259 g margaryny
Masa orzechowa:
• 300 g orzechów włoskich posiekanych
• 100 g cukru
• 100 g masła
• 2 łyżki miodu
Krem grysikowy:
• ½ l mleka
• 4 kopiaste łyżki kaszy manny
• ¾ szklanki cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• 200g margaryny
Masa budyniowa:
• 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
• 250g masła
• 100g cukru
• 400ml mleka
• Sok z połowy cytryny
• Pół laski wanilii

• 2 duże łyżki powideł
Sposób przygotowania
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2.Mąkę krupczatkę plus 1,5 szklanki mąki tortowej wymieszać i dodać do nich pokrojoną w kotkę margarynę. Całość posiekać.
3.żółtka ubić z cukrem na puszysta i gęstą masę, , dodać do nich miód i jeszcze chwilkę ubić
4.W 1 łyżce mleka rozpuścić sodę i dodać do maki z margaryną, wraz z ubitymi żółtkami. Szybko wymieszać razem.
5.Posypując delikatnie mąką, uformować wałek ciasta, który należy podzielić na trzy równe części.
6.Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. ok 1 h
7.Smażymy składniki masy orzechowej. ok 3-4 min
8.Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt posypując mąką. Należy użyć formy o wymiarach 24x36cm
9.można rozwałkować je na folii spożywczej, ponieważ później łatwiej będzie je przełożyć formy
10.Ciasto ułożyć na dnie formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wystające skrawki odciąć i wypełnić nimi luki.
11. Lekko ponakłuwać widelcem i piec ok. 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – termoobieg. W ten sposób upiec 2 placki i wystudzić
12.Na trzeci placek rozsmarować ciepła masę orzechową i piec w ten sam sposób.
13.Gotowe placki dobrze wystudzić i pozostawić w reklamówce na noc.
14.Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogni przez 3 minuty.
15.Rozsmarowujemy dużą łyżkę marmolady na cieście.
16.Następnie dodać podzieloną na kawałki margarynę i dobrze rozmieszać. Jeszcze ciepły krem wyłożyć na ciasto.
17.Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka z dodatkiem cukru i ziaren wanilii.
18.Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny.
19.Ma mase grysikowa kładziemy kolejny placek, smarujemy go łyżka marmolady i wykładamy mase budyniową
20.Na sama górę przekładamy placek z orzechami.
21.Ciasto odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce, po to aby ciasto wystarczająco zmiękło, a smak nabrał charakteru. SMACZNEGO !!!
*  Rady
Jeśli nie lubisz orzechów lub masz na nie uczulenie, trzeci placek upiecz tak samo jak 2 poprzednie, a wierzch polej czekoladą lub masą kajmakową.

Wymiary brytfanny: 24x36cm
ilość porcji : ok 25
temperatura pieczenia:180*C
Całkowity czas pieczenia : 30-39 min
trzeba doliczyć czas 1 dnia aby placek odpoczął po upieczenia, a następnie 2-3 dni po przełożeniu kremem ( ogólny czas przygotowania ciasta to ok 3-5 dni )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz