niedziela, 24 listopada 2013

Murzynek z kawa



Murzynek z kawą

Składniki
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 1 i ¼  szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe
  • Duża łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ¾  szklanki groszków czekoladowych
  • 3-4 krople aromatu rumowego
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli
Wykonianie:
1.      Margarynę  rozpuść w  rądlu.
2.      Do rozpuszczonej margaryny dodaj cukier i mieszając rozpuść w margarynie. Następnie dodaj mleko, kakao i kawę. Zagotuj na bardzo małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia
3.      Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy po czym ubij na sztywna pianę.
4.      Do białek dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i zmiksuj na małych obrotach.
5.      Do masy jajecznej dodaj 4/5 masy kakaowej, groszki czekoladowe oraz aromat i zmiksuj na małych obrotach.
6.      Dużą kreskówkę wyłóż  papierem, boki posmaruj masłem  i  przelej do niej ciasto.
7.      Piecz ok. 40 min w 190*C (  180-200*C w zależności od mocy piekarnika)
8.      Po upieczeniu dobrze wystudź murzynka. 1/5 masy kakowej podgrzej i polej nią ciasto. Na koniec całość posyp wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz