Murzynek z kawą
Składniki
- 5 płaskich łyżek kakao
- 250 g margaryny
- 4 łyżki mleka
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe
- Duża łyżka kawy rozpuszczalnej
- ¾ szklanki groszków czekoladowych
- 3-4 krople aromatu rumowego
- Cukier waniliowy
- Szczypta soli
Wykonianie:
1. Margarynę rozpuść w
rądlu.
2. Do rozpuszczonej margaryny dodaj
cukier i mieszając rozpuść w margarynie. Następnie dodaj mleko, kakao i kawę.
Zagotuj na bardzo małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia
3. Oddziel białka od żółtek. Do białek
dodaj sól i cukier waniliowy po czym ubij na sztywna pianę.
4. Do białek dodaj mąkę, proszek do
pieczenia oraz żółtka i zmiksuj na małych obrotach.
5. Do masy jajecznej dodaj 4/5 masy
kakaowej, groszki czekoladowe oraz aromat i zmiksuj na małych obrotach.
6. Dużą kreskówkę wyłóż papierem, boki posmaruj masłem i
przelej do niej ciasto.
7. Piecz ok. 40 min w 190*C ( 180-200*C w zależności od mocy piekarnika)
8. Po upieczeniu dobrze wystudź
murzynka. 1/5 masy kakowej podgrzej i polej nią ciasto. Na koniec całość posyp
wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz