piątek, 22 listopada 2013

Biszkopt bez proszku do pieczenia

Składniki:
• 5 dużych jajek ( L )
• ¾ szklanki cukru
• ¾ szklanki mąki pszennej
• ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
• Szczypta soli

Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywna pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier.
3. Ok. łyżkę cukru dodaj bo żółtek i również ubij na puszysta masę.
4. Do Białek dodaj ubite żółtka i przesiane mąki.
5. Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką lub ubijaczką
6. Nastaw piekarnik na 170-180*C. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz