Muffinki waniliowe z kremem orzechowo-maslanym i dżemem
Składniki:
Ciasto:
·
1 ¼ szklanki maki
·
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·
¼ łyżeczki soli
·
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
·
1 duże jajko + 1 białko
·
Cukier waniliowy
·
½ szklanki mleka 3,2%
·
¾ szklanki cukru
Krem:
·
6 łyżek masła
·
6 łyżek masła orzechowego
·
½ szklanki cukru pudru
·
¼ szklanki śmietany kremówki
Dodatkowo:
·
dżem
Wykonanie:
1.
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 st. C. Formę
do babeczek wyłóż papilotkami
2.
Masło utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym
na puszystą masę. Do masy dodaj jajko i białko dalej miksując. Mąkę, proszek do
pieczenia i sól wymieszaj razem po czym na przemiennie z mlekiem dodawaj do
masy.
3.
Przełóż ciasto do 2/3 wysokości papilotek i
piecz ok. 20 min.
4.
Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia,
najlepiej na minimum godzinę.
5.
Do miski przełóż wszystkie składniki na krem i
zmiksuj je do momentu powstania puszystej masy.
6.
Chłodne Muffinki przekrój na pół. Dolna cześć
posmaruj dżemem i nakryj górą. Na wierzch przełóż krem orzechowy.
7.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz