niedziela, 27 lipca 2014

Muffinki waniliowe z kremem orzechowo-maslanym i dżemem

 
Muffinki waniliowe z kremem orzechowo-maslanym i dżemem

Składniki:
Ciasto:
·         1 ¼ szklanki maki
      ·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·         ¼ łyżeczki soli
·         6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
·         1 duże jajko + 1 białko
·         Cukier waniliowy
·         ½ szklanki mleka 3,2%
·         ¾ szklanki cukru
 Krem:
·         6 łyżek masła
      ·         6 łyżek masła orzechowego
·         ½ szklanki cukru pudru
·         ¼ szklanki śmietany kremówki
Dodatkowo:
·          dżem
Wykonanie:

1.       Piekarnik nastaw na temperaturę 180 st. C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami
2.       Masło utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodaj jajko i białko dalej miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj razem po czym na przemiennie z mlekiem dodawaj do masy.
3.       Przełóż ciasto do 2/3 wysokości papilotek i piecz ok. 20 min.
4.       Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej na minimum godzinę.
5.       Do miski przełóż wszystkie składniki na krem i zmiksuj je do momentu powstania puszystej masy.
6.       Chłodne Muffinki przekrój na pół. Dolna cześć posmaruj dżemem i nakryj górą. Na wierzch przełóż krem orzechowy.
7.       SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz