Piszinger jest to smak mojego dzieciństwa !
Chyba każdy z nas choć raz go próbował.
Jest niesamowicie prosty w wykonaniu, nie drogi i co ważne... ZAWSZE WYCHODZI !
W moim domu ledwo wytrzymał do następnego dnia, a jak wiadomo na następny dzień jest jeszcze lepszy.
Jest to przepis na tradycyjnego piszingera, ponieważ jest zrobiony z mlekiem w proszku.
Nic nie udziwniałam, ani nie dodawałam żadnych niepotrzebnych dodatków z racji tego, że przepis podstawowy moim zdaniem jest najlepszy.
Jedynie co pozwoliłam sobie zamienić to cukier biały na cukier brązowy.
Jest to przepis na tradycyjnego piszingera, ponieważ jest zrobiony z mlekiem w proszku.
Nic nie udziwniałam, ani nie dodawałam żadnych niepotrzebnych dodatków z racji tego, że przepis podstawowy moim zdaniem jest najlepszy.
Jedynie co pozwoliłam sobie zamienić to cukier biały na cukier brązowy.
PISZINGER
Składniki :
·
250 g masła
·
Pól szklanki
cukru brązowego
·
Cukier
waniliowy
·
Kakao 4 łyżki
·
1,5
szklanki mleka w proszku
·
2 łyżki mleka
·
Paczka
wafli
Przygotowanie:
1. Do większego
rondla przełóż masło, brązowy cukier, cukier waniliowy, kakao oraz
mleko. Rozpuść całość na małym ogniu. Gotuj ok. 3 min.
3. Zanurz rondel w zimnej wodzie i ostudź masę.
4. Gdy masa całkowicie wystygnie dodaj mleko w
proszku. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Miksuj ok. 2-3 min
5. Przełóż
wafle cienką warstwa masy
kakaowej i odłóż na parę godzin do lodówki.
6. Gdy piszinger będzie gotowy, pokrój go na mniejsze części np. trójkąty lub kwadraty
S SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz