wtorek, 13 maja 2014

Piszinger czekoladowy





Piszinger jest to smak mojego dzieciństwa ! 
Chyba każdy z nas choć raz go próbował.
Jest niesamowicie prosty w wykonaniu, nie drogi i co ważne... ZAWSZE WYCHODZI ! 
W moim domu ledwo wytrzymał do następnego dnia, a jak wiadomo na następny dzień jest jeszcze lepszy.
Jest to przepis na tradycyjnego piszingera, ponieważ jest zrobiony z mlekiem w proszku. 
Nic nie udziwniałam, ani nie dodawałam żadnych niepotrzebnych dodatków z racji tego, że przepis podstawowy moim zdaniem jest najlepszy.
Jedynie co pozwoliłam sobie zamienić to cukier biały na cukier brązowy. 


PISZINGER 


Składniki :

·         250 g masła
·         Pól szklanki cukru brązowego
·         Cukier waniliowy
·         Kakao 4 łyżki 
·         1,5 szklanki mleka w proszku
·         2 łyżki mleka
·         Paczka wafli


Przygotowanie:

1.    Do większego rondla przełóż masło, brązowy cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko. Rozpuść całość na małym ogniu. Gotuj  ok. 3 min.
3.    Zanurz rondel w zimnej wodzie i ostudź masę.
4.    Gdy masa całkowicie wystygnie dodaj mleko w proszku. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Miksuj ok. 2-3 min
5.    Przełóż wafle cienką warstwa masy kakaowej i odłóż na parę godzin do lodówki.
6.    Gdy piszinger będzie gotowy, pokrój go na mniejsze części np. trójkąty lub kwadraty

S SMACZNEGO !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz