środa, 27 listopada 2013

Bajaderka pod pianka wisniowa




Bajaderka pod pianka wiśniową
Składniki :

  • ·         900g suchego biszkoptu lub biszkoptów
  • ·         4 łyżki dżemu wiśniowego niesłodzonego
  • ·         ¾ szklanki rumu
  • ·         5 łyżek kakao
  • ·         35g czekolady gorzkiej
  • ·         50g czekolady mlecznej
  • ·         50g masła
  • ·         Herbatniki czekoladowe
  • ·         2 galaretki wiśniowe
  • ·         250g śmietany 30%
  • ·         Szklanka Bakalii drobno posiekanych
  • ·         3 łyżki mleka

Wykonanie:

1.      Biszkopt drobno pokrusz.
2.      Czekolady z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do biszkoptu.
3.      Do biszkoptu z czekoladą dodaj dżem, rum, kakao oraz bakalie i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4.      Na brytfannie wyłóż herbatniki i nasącz je delikatnie mlekiem, a następnie wyłóż masę.
5.      Galaretki rozpuść w 800ml wody i dobrze wystudź.
Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z wystudzona galaretką.
6.      Piankę wylej na masę i wstaw do lodówki na min 3h.

RADA: Jeśli nie masz w domu rumu, dodaj 3.4 szklanki wódki i parę kropel aromatu rumowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz